Bewoners kunnen tijdens de versterking of nieuwbouw van hun woning niet altijd thuis blijven wonen. Woningeigenaren kunnen dan – tegen een vaste vergoeding – zelf tijdelijke huisvesting regelen. Ondernemers kunnen in sommige gevallen gebruikmaken van tijdelijke huisvesting voor bedrijven.
Bewonersbegeleiders kijken samen met de woningeigenaren welke oplossing het beste past bij de gezinssamenstelling en de persoonlijke omstandigheden van de eigenaren. Hoe lang iemand tijdelijk ergens anders moet wonen, hangt af van wat er moet gebeuren aan de woning. Dit bespreekt een bewonersbegeleider vóór een eventuele verhuizing met de woningeigenaar.
Veelgestelde vragen
Om de vergoeding te ontvangen voor het zelf regelen van tijdelijke huisvesting kunt u contact opnemen met uw bewonersbegeleider. Heeft u geen bewonersbegeleider? Neem dan contact op met een van onze medewerkers via info@nationaalcoordinatorgroningen.nl of 088 041 44 77. Vermeld daarbij duidelijk uw contactgegevens en waar het om gaat. Dan kunnen wij u beter helpen.
De vergoeding wordt betaald aan de eigenaar of bewoner(s) van de woning. Wanneer u een woning huurt van de woningcorporatie, kunt u het beste contact opnemen met de woningcorporatie.
NCG past de hoogte van de vergoeding ieder jaar aan. Het juiste bedrag vindt u op de pagina: Schade door Versterken.
Wordt uw woning versterkt? Dan krijgt u de vergoeding tijdens de periode waarin u door de versterking niet in uw woning kunt wonen.
Gaat het om sloop en nieuwbouw? Dan krijgt u de vergoeding tijdens de periode waarin u niet meer in uw oude woning kunt wonen en uw nieuw woning nog niet bewoonbaar is.
Aan de periode dat u niet in uw woning kunt wonen voegen we nog maximaal een maand toe. Die maand is voor het verhuizen naar de tijdelijke woning en het verhuizen naar uw versterkte of nieuwe woning.
Gaat het om een bijzondere situatie, zoals een groot gezin of een speciale zorgbehoefte? Dan past de vergoeding mogelijk niet bij de situatie. U kunt uw situatie via uw bewonersbegeleider dan voorleggen aan NCG.
Let op: Heeft uw woning versterking nodig, maar kiest u zelf (met bijbetaling) voor sloop en nieuwbouw? Dan woont u mogelijk langer in een tijdelijke woning. U ontvangt de vergoeding alleen voor de periode die nodig zou zijn voor het uitvoeren van de versterking. De periode die u door de sloop en nieuwbouw langer in de tijdelijke woning moet wonen, is voor uw eigen rekening.
De voorwaarden om de vergoeding te kunnen ontvangen zijn, dat:
de woning uiterlijk één week voor de start van de versterkingswerkzaamheden leeg en verlaten is. Uiteraard dient de woning ook tijdens de versterking leeg en verlaten te zijn;
de eigenaar van de woning geen woningstichting is.
Nationaal Coördinator Groningen betaalt de vergoeding per maand of in één keer aan u uit. U mag zelf kiezen hoe u de vergoeding wilt ontvangen.
Als de werkzaamheden uitlopen, keert NCG in overleg een aanvullende vergoeding uit.
Let op: Heeft uw woning versterking nodig, maar kiest u zelf (met bijbetaling) voor sloop en nieuwbouw? Dan woont u mogelijk langer in een tijdelijke woning. U ontvangt de vergoeding alleen voor de periode dat de versterking origineel zou duren en niet voor de totale periode van het sloop- en nieuwbouwtraject.
Woningeigenaren kunnen de tijdelijke huisvesting op verschillende manieren invullen. Bijvoorbeeld door een (vakantie)woning te huren, zelf een woonunit op eigen erf te plaatsen of te logeren bij familie of vrienden. In alle gevallen ontvangen eigenaren de vergoeding zoals genoemd onder hoe hoog is de vergoeding. Eigenaren die zelf een unit op eigen erf willen plaatsen, moeten dit wel afstemmen met de gemeente en hun aannemer.
Regelt u tijdens de uitvoering van de versterking zelf tijdelijke huisvesting? Dan heeft u tijdens uw verblijf in de tijdelijke woning recht op een:
Vergoeding per maand voor de kosten van huisvesting. Zoals de kosten voor huur, gas, water, elektriciteit, internet, verzekeringen (bijvoorbeeld inboedel en brand) of extra reiskosten;
vergoeding per maand voor de kosten van het opslaan van uw inboedel;
De belastingdienst heeft aangegeven dat de vergoeding niet bij het inkomen (box 1) opgegeven hoeft te worden. De vergoeding die woningeigenaren krijgen voor het zelf regelen van tijdelijke huisvesting kan gevolgen hebben voor de vermogensrendementsheffing (box 3), uitkeringen en/of toeslagen.
Wij adviseren eigenaren die een uitkering en/of toeslagen ontvangen, contact op te nemen met de instantie van wie zij de uitkering en/of toeslagen ontvangen. Wij adviseren eigenaren dit ook te doen als ze tijdelijk bij iemand anders gaan wonen en mogelijk als toeslagpartner of medebewoner worden gezien. Bekijk de website van de Belastingdienst voor meer informatie over dit onderwerp.
Wanneer woningeigenaren schulden hebben, kan de vergoeding gevolgen hebben voor schuldsaneringstrajecten. Het advies aan hen is contact te zoeken met hun schuldhulpverlener.
Nee, in principe kan dat niet. Als woningeigenaren aangegeven hebben hun tijdelijke huisvesting zelf te regelen, neemt NCG hen niet meer mee in de planning voor tijdelijke huisvesting. De bewonersbegeleiders van NCG zullen tijdig inventariseren wie er wel en niet zelf voor tijdelijke huisvesting wil zorgen.
Tijdelijke huisvesting van NCG
Lukt het niet om zelf een tijdelijke woning te regelen? Dan biedt NCG tijdelijke huisvesting aan. Deze tijdelijke huisvesting is in de buurt van de eigen woning. Zo woont iedereen veilig tijdens de werkzaamheden aan de woning, zonder extra kosten.