Schade door versterking | vergoeding kosten voor eigenaren
De versterking van woningen en bedrijfspanden kan leiden tot schade bij eigenaren en ondernemers. Bijvoorbeeld doordat een bewoner tijdelijk moet verhuizen of een winkel tijdelijk moet sluiten. Voor deze schade door versterking kunt u een vergoeding krijgen.
Het gaat om schade die ontstaat door de voorbereiding en uitvoering van de versterking. Eigenaren en ondernemers kunnen bijvoorbeeld recht hebben op vergoeding van verhuiskosten. Ondernemers kunnen onder andere recht hebben op vergoeding van misgelopen winst. Dit zijn namelijk allemaal kosten die ontstaan door het versterken van het gebouw.
Schade door versterken | Wat krijgt u vergoed?
Hieronder staat een overzicht van de soorten schade die NCG vergoedt aan eigenaren. U leest hier in welke situatie u recht heeft op vergoeding van de schade en hoe hoog de vergoeding is. De bedragen gelden vanaf 1 januari 2024. We stellen de bedragen elk jaar opnieuw vast. De vergoedingen betalen we uit per adres.
Waar woning staat, kunt u vaak ook bedrijfspand, boerderij, winkel of een ander gebouw lezen.
U heeft recht op een eenmalige vergoeding van 2.500 euro als:
u in een woning woont die in de versterkingsopgave is opgenomen en
als NCG op of na 25 april 2023 een besluit op norm of versterkingsbesluit heeft genomen voor uw woning of als NCG nog een besluit moet nemen.
Deze vergoeding van 2.500 euro is voor de tijd die u heeft besteed aan de versterking van uw huis en voor de overlast van het lange wachten en de onzekerheid over de versterking. U mag zelf bepalen waaraan u dit bedrag wilt uitgeven.
Deze vergoeding is maatregel 16 van Nij begun. Nij begun zijn maatregelen van de rijksoverheid voor het herstel van Groningen.
Wanneer en hoe ontvangt u deze vergoeding?
Bent u bewoner én eigenaar van een woning en:
ontving u op of na 25 april 2023 een versterkingsbesluit van NCG? Dan ontvangt u van NCG een brief waarin we het uitkeren van de vergoeding aankondigen. Daarna maakt NCG het bedrag zo snel mogelijk over naar uw rekening. Voorwaarde is wel dat alle nodige gegevens bij ons bekend zijn.
ontving u tussen 25 april 2023 en 4 september 2024 een besluit op norm van NCG? Dan maakt NCG het bedrag over naar uw rekening. Het is nog niet duidelijk wanneer dat gebeurt. NCG stuurt u een brief waarin we het uitbetalen van de vergoeding aankondigen.
ontving u vanaf 4 september 2024 een versterkingsbesluit van NCG? Dan nemen we het bedrag van 2.500 euro op in het versterkingsbesluit voor de woning. In dit besluit staan de maatregelen die nodig zijn om een woning te versterken en de vergoedingen die NCG uitkeert aan de bewoner.
ontving u vanaf 4 september 2024 een besluit op norm van NCG? Dan ontvangt u de vergoeding automatisch op uw rekening, nadat u het besluit op norm heeft ontvangen.
Voor wie is deze vergoeding niet?
De vergoeding is niet voor:
eigenaren van een MKB-pand
bewoners van zorginstellingen
bewoners die vóór 25 april 2023 een versterkingsbesluit of besluit op norm hebben ontvangen.
Voor het ongemak tijdens de uitvoering van de opname van uw woning kunt u de volgende vergoeding ontvangen:
Eenvoudige opname: 30 euro
Tijdens de opname controleren we of de bouwtechnische gegevens die we van uw woning hebben juist zijn.
Uitgebreide opname: 296 euro
Tijdens de opname verzamelen we bouwtechnische gegevens van uw woning.
Extra uitgebreide opname: 414 euro
Tijdens de opname verzamelen we bouwtechnische gegevens van uw woning en zijn extra werkzaamheden nodig.
Bent u eigenaar en heeft u een opname op verzoek aangevraagd? Dan krijgt u geen vergoeding voor de opname.
Heel soms komt het voor dat u uw woning wilt laten taxeren voorafgaand aan het uitvoeren van de versterkingswerkzaamheden. Bijvoorbeeld om vast te leggen dat de versterking leidt tot een waardevermindering van uw woning. U kunt dan een vergoeding krijgen voor de taxatiekosten. De vergoeding die u ontvangt voor de taxatiekosten baseren wij op de offerte van uw taxateur.
Regelt u tijdens de uitvoering van de versterking zelf tijdelijke huisvesting? Dan heeft u tijdens uw verblijf in de tijdelijke woning recht op een vergoeding:
voor de kosten van de huisvesting. Per maand ontvangt u 3.000 euro.
voor de kosten van het opslaan van uw inboedel. De hoogte van het bedrag hangt af van het aantal inwoners van uw woning. De vergoeding is voor:
1 persoon: 165 euro per maand
2 personen: 190 euro per maand
3 of meer personen: 250 euro per maand
voor verhuiskosten. Deze vergoeding ontvangt u één keer. De hoogte van het bedrag hangt af van het aantal inwoners van uw woning. De vergoeding is voor:
1 persoon: 1.400 euro
2 personen: 1.660 euro
3 of meer personen: 2.740 euro
Als u vanwege de versterking tijdelijk kantoorruimte moet huren, ontvangt u daarvoor de volgende vergoeding*:
Binnen de stad Groningen: 177 euro per m2, per jaar
Buiten de stad Groningen: 130 euro per m2, per jaar
* Dit geldt niet voor praktijk- of behandelruimte.
Voor het ongemak tijdens het uitvoeren van versterkingswerkzaamheden kunt u eenmalig een vergoeding van 710 euro ontvangen.
Moet u vanwege de versterking in een hotel overnachten? Dan ontvangt u voor 1 of 2 personen 115 euro per nacht. Hierbij geldt een maximum van 14 overnachtingen.
Na de versterkingswerkzaamheden wordt uw huis opgeleverd. Voor het schoonmaken van uw huis kunt u een vergoeding van 175 euro krijgen. U kunt dit bedrag betalen aan een professionele schoonmaker of u kunt uw huis zelf schoonmaken. De vergoeding is in beide gevallen hetzelfde.
Gaat het om sloop en nieuwbouw? Dan wordt uw huis schoon opgeleverd. U ontvangt dan geen vergoeding voor schoonmaak.
Verbruikt de aannemer tijdens de versterking gas, water en stroom in uw huis? Dan krijgt u hiervoor een vergoeding van 22 euro per dag. Voorwaarde is wel dat deze kosten niet vergoed worden via het versterkingsbudget.
Heeft u vanwege de versterking extra reiskosten voor woon-werkverkeer? Dan krijgt u hiervoor een vergoeding van 28 cent per kilometer.
Moet uw bedrijf vanwege de versterking tijdelijk verhuizen of moet u goederen opslaan tijdens de versterking? Dan kunt u hiervoor een vergoeding krijgen. Bij de vergoeding gaan we uit van de offerte voor de verhuiskosten en/of de opslag van de goederen.
Heeft u als particulier een schadevergoeding gekregen van NCG voor de versterking of doet u een versterking in eigen beheer? En moest u daarover belasting betalen of raakt u toeslagen kwijt? Dan noemen we dat fiscale gevolgschade. Het bedrag dat u aan de Belastingdienst moest (terug)betalen of kwijtraakt, kunt u vergoed krijgen van NCG.
U kunt advies vragen bij een financieel adviseur over de gevolgen van de versterking voor toeslagen en de Belastingdienst. Op de pagina Financieel adviseur inschakelen leest u hier meer over.
Heeft u een vermoeden dat u te maken krijgt met fiscale gevolgschade? Neem dan alvast contact op met NCG.
Hoe kunt u de vergoeding van schade door versterking melden?
Uw contactpersoon van NCG informeert u over de vergoeding van schade. U hoeft zelf geen meldingsformulier op te sturen.
Hoe wordt de schade bepaald?
NCG maakt een verschil tussen een eenvoudige en een uitgebreide behandeling. Bij de uitgebreide behandeling wordt een onafhankelijke adviseur gevraagd om advies te geven over de schade.
Wanneer betaalt NCG de vergoeding?
NCG betaalt de schadevergoeding meestal voor de uitvoering van de versterking. De vaststelling en de hoogte van de schadevergoeding staat meestal in het versterkingsbesluit. In het versterkingsbesluit staat op welke manier uw gebouw wordt versterkt.