Voor ouders: Tips voor een goed gesprek
Het lijkt simpel: praten met uw kind. Maar een gesprek starten, is vaak al moeilijk genoeg. Jongerencoach Femke Wester heeft een aantal tips:
1. Kies een goed moment
a. Soms is het fijn om elkaar niet steeds aan te hoeven kijken als u over moeilijke onderwerpen praat. Een autorit of een wandeling zijn dan prettige momenten om het gesprek te beginnen.
b. Maak het niet te groot. Grijp bijvoorbeeld het nieuws of een serie op Netflix aan om een gesprek te starten.
c. Wilt u iets bespreken wat écht belangrijk is? Maak er dan iets leuks van met lekkere hapjes bijvoorbeeld.
d. Humor werkt altijd. Hoe lastig dat soms ook is.
2. Praten, luisteren en stil zijn
In een goed gesprek is het belangrijk om te praten, te luisteren en soms ook even stil te zijn. Stel vragen en luister rustig en aandachtig naar de antwoorden van uw kind. Vraag ook door naar wat uw kind denkt en voelt. En laat het soms even stil zijn. Zo geeft u uw kind de kans om zijn of haar gedachten onder woorden te brengen.
3. Vraag naar de mening van uw kind
Kinderen vinden het fijn om betrokken te zijn bij wat er gebeurt. Denk van tevoren na over de dingen waar uw kind over kan meebeslissen. Bijvoorbeeld over de inrichting van zijn of haar slaapkamer. Lukt het om dat ook meteen concreet te maken? Dan doe dat vooral!
4. Laat uw kind zelf nadenken
Zijn er problemen of vragen die opgelost moeten worden? En zijn dit dingen waar uw kinderen mee te maken krijgen? Laat uw kind dan eens zelf oplossingen bedenken. Kinderen zijn vaak creatief in het vinden van oplossingen. Bij kinderen duren dit soort dingen soms iets langer dan bij volwassenen. Geef ze dus de tijd om over dingen na te denken. Laat het ook nu weer eens stil zijn. En soms is het nodig om er een paar dagen over na te denken. Prima!
5. Geef het goede voorbeeld
Kinderen voelen de zorgen van hun ouders goed aan. Zelfs als er niet over gesproken wordt. Voelt u zich gespannen door iets wat er speelt? Vertel dat gerust aan uw kind. Zo voorkomt u bijvoorbeeld dat een kind zich schuldig voelt. En u voorkomt zo dat uw kind zijn best gaat doen om u niet tot last te zijn. Zo laat u uw kind zien dat het normaal is om over gevoelens te praten.
6. Sluit positief af
Het is voor iedereen fijn om een gesprek positief af te sluiten. Bijvoorbeeld door te bespreken wat uw kind heeft geleerd de afgelopen tijd. Of door even stil te staan bij wat er allemaal goed gaat. Bewegen is ook altijd een goed idee. Bijvoorbeeld buiten of op muziek.
Maakt u zich zorgen over uw kind?
Lukt het niet goed om met uw kind te praten over de versterking of nieuwbouw? Of merkt u dat uw kind anders reageert dan anders? Dan kunt u:
- Uw kind wijzen op beschikbare hulp op deze website.
- Uw zorgen bespreken met uw bewonersbegeleider. Hij of zij kan u helpen bij het vinden van de juiste hulp.
- De hulp inschakelen van aardbevingscoaches en inwonersondersteuners. Zij zijn er speciaal voor u en uw kind.
- Uw zorgen delen met uw huisarts.