Voor ouders: Impact op gezinnen
Kinderen ondersteunen tijdens het versterken of nieuw bouwen van uw woning
Als uw woning versterkt wordt, komt er veel op u af. Zeker als u thuiswonende kinderen heeft. Niemand zit te wachten op gedoe en stress. En al helemaal niet als het lang duurt. Dan kan het soms lastig zijn om de ouder te zijn die u graag wilt zijn. Dat voelt vervelend. Maar het is ook heel begrijpelijk.
Iedereen wil het beste voor zijn of haar kind. Maar hoe weet je nou wat het beste is voor je kind? Dat is soms lastig. Herkent u dit? Lees hier dan verder over de impact van versterken of nieuwbouw van uw woning op u en uw kinderen. We vroegen jongerencoach Femke Wester (sterknaarschool.nl) om haar tips en adviezen te delen.
Het versterken of nieuw bouwen van uw woning heeft impact op uw hele gezin. Elk kind reageert hier anders op. Misschien trekt uw kind zich vaker terug op zijn of haar kamer. Of heeft uw kind vaker hoofd- of buikpijn. En misschien merkt u niets aan uw kind. Twijfelt u of uw kind zich zorgen maakt? Praat er dan samen over. Praten over aardbevingen en versterking of nieuwbouw van uw woning maakt kinderen niet angstig. Het helpt juist om hun hart te luchten.
De impact op u
Natuurlijk heeft de versterking of nieuwbouw van uw woning ook impact op u als ouder. Misschien reageert u anders op uw kind dan u graag wilt. Dat kan bijvoorbeeld komen door spanning en onzekerheid waar u mee te maken heeft. Het kan helpen om aan uw kind uit te leggen waarom u zich zo voelt, en dat het niet aan hem of haar ligt. Een kind hoeft zich dan niet verantwoordelijk te voelen voor uw reactie.
Jongerencoach Femke Wester:
“Praten over gevoelens kan soms lastig zijn. Zorg ervoor dat u uw eigen emoties eerst verwerkt voor u er met uw kinderen over praat. Dus praat er eerst eens met andere mensen over. Zo voorkomt u dat opgekropte gevoelens onbedoeld bij uw kinderen terechtkomen. Het is net als in een noodsituatie in een vliegtuig: zet eerst uw eigen zuurstofmasker op. Zorg dus eerst voor uw eigen emoties en praat er dan over met uw kind. Door het zelf te proberen, helpt u uw kind dat ook te doen.”
We snappen dat er soms niet veel tijd overblijft om leuke dingen te doen met uw kind. Juist in deze hectische periode kan het toch fijn zijn om samen iets leuks te ondernemen. Soms is het ook goed om uw kinderen te vertellen wat er goed gaat. Dat werkt ook om zelf positief te blijven. Vindt u het lastig om positief te blijven? Dan kan het helpen om zelf uw hart te luchten. Praat er eens over met een aardbevingscoach. Ook een bezoek aan de huisarts is een goede eerste stap.
Waarom is praten belangrijk
De versterking of nieuwbouw van uw woning brengt veel onzekerheid en spanning met zich mee. Kinderen merken dat en hebben daar vaak vragen over. Ze weten immers niet hoe versterken of nieuwbouw werkt. Als ze geen uitleg krijgen, bedenken ze vaak zelf de antwoorden. Bijvoorbeeld aan de hand van verhalen van klasgenoten of volwassenen. Hun eigen fantasie kan ook een rol spelen. Zo wordt de versterking of nieuwbouw voor een kind misschien erger dan het is.
Jongerencoach Femke Wester:
"Weten wat er gebeurt en wanneer het gebeurt, kan voor kinderen een geruststelling zijn. Het helpt daarom om te praten met uw kind over de versterking of nieuwbouw van uw woning. Bijvoorbeeld door uit te leggen wat er allemaal gebeurt in uw woning."
Als er mensen bij u thuis komen
Heeft u een gesprek met de aannemer of bewonersbegeleider? Denk er dan vooraf over na of uw kind daarbij kan zijn. Er zijn voor- en nadelen. Als ouder weet u het beste wat goed is voor uw kind.
Waarom wel aanwezig?
Het kan fijn zijn om uw kind actief te betrekken. Kinderen hebben vaak ideeën, bijvoorbeeld over de inrichting van hun kamer. En voor uw kind kan het geruststellend zijn om te weten wat er gaat gebeuren.
Waarom niet aanwezig?
Soms kan een kind niet actief meedoen aan het gesprek. Als kinderen wél thuis zijn, horen ze vaak toch iets van wat jullie bespreken. Zonder uitleg kan dit uw kind angst en onzekerheid geven. Zorg er dan voor dat uw kind niet in de kamer is, als u in gesprek bent.
We snappen dat er soms niet veel tijd overblijft om leuke dingen te doen met uw kind. Juist in deze hectische periode kan het toch fijn zijn om samen iets leuks te ondernemen. Soms is het ook goed om uw kinderen te vertellen wat er goed gaat. Dat werkt ook om zelf positief te blijven. Vindt u het lastig om positief te blijven? Dan kan het helpen om zelf uw hart te luchten. Praat er eens over met een aardbevingscoach of inwonersondersteuner. Ook een bezoek aan de huisarts is een goede eerste stap.