Resultaten (cijfers) | 30 september 2024
Nationaal Coördinator Groningen publiceert op deze pagina de cijfers over de voortgang van de versterking. De cijfers geven inzicht in de resultaten van NCG in 2024 en in de voortgang van de gehele versterkingsopgave.
Aardbevingsbestendig in Groningen | Hoe staan we ervoor?
Tot en met september is in 2024 voor 3.890 adressen vastgesteld dat ze voldoen aan de veiligheidsnorm. Dit is 129,7% van de doelstelling voor dit jaar. Overige opvallende punten lichten we hieronder toe.
15.716 adressen voldoen aan de veiligheidsnorm
Eind september voldeden 15.716 adressen aan de veiligheidsnorm. Dit is 56,8% van alle 27.658 adressen in de versterkingsopgave. Bij 10.488 adressen bleek uit de beoordeling dat het adres voldoet aan de veiligheidsnorm. Versterking is dan niet nodig. Bij 179 adressen was vanwege een andere reden versterking niet nodig. 5.049 adressen zijn bouwkundig versterkt of nieuw opgeleverd.
4.699 (her)beoordelingen uitgevoerd
In 2024 stelden we 3.795 beoordelingen en 826 herbeoordelingen vast. Daarnaast was er 78 keer sprake van uitval: adressen die we beoordeelden met de typologie-aanpak, maar die niet bleken te voldoen aan de criteria om in een bepaalde typologie te passen. Deze adressen moeten we nogmaals beoordelen met de praktijkaanpak of de klassieke methode.
3.299 adressen na beoordeling op norm (veilig)
Voor 3.299 adressen bleek in 2024 uit de beoordeling dat ze voldoen aan de veiligheidsnorm en niet versterkt hoeven te worden. Begin dit jaar was de verwachting dat we in 2024 voor 1.600 adressen een 'besluit op norm' zouden opstellen. Uit het resultaat blijkt dat het aantal adressen dat niet versterkt hoeft te worden ruim hoger is dan verwacht.
(Voorbereiding) bouw gestart: 2.867 adressen | Versterkt opgeleverd: 591 adressen
In 2024 werden tot nu toe 591 adressen versterkt (veilig) opgeleverd. Het aantal opgeleverde nieuwe of versterkte woningen blijft achter bij de planning. Dit komt onder meer door de mogelijkheid om de versterking te combineren met isolerende maatregelen en/of duurzaam herstel. Hierdoor duurt het langer om uitvoeringsplannen vast te stellen. Dit heeft effect (gehad) op het kunnen starten met de bouwwerkzaamheden. Ook het verschuiven van de planning van de aannemer heeft in een aantal gevallen geleid tot een latere startdatum van de bouw. Bij 2.867 adressen zijn we op dit moment gestart met (de voorbereiding van) de bouwwerkzaamheden.
De uitgebreide maandrapportage vindt u hier: Resultaten (cijfers) | 30 september 2024.
Meerjarenversterkingsplan
In 2021 werd voor het eerst het meerjarenversterkingsplan vastgesteld. Daarna is de versterkingsopgave met meer dan 930 adressen toegenomen. Ook nemen we extra werkzaamheden mee, zoals duurzaam herstel en isolerende maatregelen. Terwijl de opgave is vergroot en verbreed, is de doelstelling uit 2021 gelijk gebleven: afronding van de versterkingsopgave in 2028. NCG heeft daarom op verzoek van de vorige staatssecretaris een diepteanalyse van de haalbaarheid van het afronden van de versterking in 2028 uitgevoerd. Met deze diepteanalyse hebben we in kaart gebracht hoe de versterkingsopgave zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld en welke issues en risico’s nu en in de toekomst spelen.
Uit de diepteanalyse blijkt dat het merendeel van de versterkingsopgave voor eind 2028 is afgerond. Daarbij gelden nog wel enkele kanttekeningen, zoals de beschikbaarheid van tijdelijke huisvesting en genoeg uitvoerders. De beoogde einddatum voor de afronding van de versterking in 2028 is echter niet voor alle adressen haalbaar.
Aantal mogelijk onveilige adressen
In het aardbevingsgebied zijn er meer dan 220.000 adressen2 met een verblijfsfunctie. Dat wil zeggen dat er mensen wonen of werken, er zorg ontvangen, er naar school gaan, enzovoort. Deskundigen hebben berekend hoeveel van deze adressen mogelijk niet voldoen aan de veiligheidsnorm. Daarbij hebben ze gekeken naar hoe en hoe snel de grond beweegt tijdens een aardbeving en naar de eigenschappen van een woning (materialen, constructie).
Alle adressen die vanwege de aardbevingen mogelijk niet voldoen aan de veiligheidsnorm, zijn onderdeel van de versterkingsopgave. De versterkingsopgave bestond op 3o september 2024 uit 27.658 adressen.
NCG onderzoekt of deze adressen (de bijbehorende woning) bij een aardbeving echt onveilig zijn of niet. Blijkt uit het onderzoek dat een woning voldoet aan de landelijke veiligheidsnorm, dan is de woning op norm. Versterking is dan niet nodig. Is een woning onveilig, dan zijn er versterkingsmaatregelen nodig. Hoe het versterkingstraject verloopt, kunt u lezen bij de Versterking in stappen.
Laatste update: 24-10-2024