Fase 2: Opname
NCG bepaalt samen met uw gemeente wanneer een gebouw of woning aan de beurt is voor onderzoek. Als uw woning aan de beurt is, krijgt u van NCG een brief. Hierin kondigen we het onderzoek van uw woning aan. Dit onderzoek noemen we een opname.
Een opname gebeurt alleen als de eigenaar van de woning daar toestemming voor geeft. Wordt bij de opname een acuut onveilige situatie geconstateerd? Dan wordt direct ingegrepen.
Onderzoek van uw woning
Eerst bekijken we alle beschikbare bouwkundige gegevens van het gebouw. Bijvoorbeeld bouwtekeningen en gegevens van het Kadaster. Daarna begint het onderzoek. Er zijn twee soorten onderzoek mogelijk.
Na de opname wordt alles weer in originele staat teruggebracht. Als tijdens de opname schade wordt veroorzaakt, herstellen we deze altijd. We doen ons uiterste best om de overlast zo klein mogelijk te houden.
Niet alle adressen in één keer
De adressen in deze fase kunnen we niet allemaal op hetzelfde moment laten onderzoeken. De gemeente bepaalt welke adressen het eerst aan de beurt zijn. Hoeveel adressen tegelijk opgepakt kunnen worden, hangt ook af van hoeveel medewerkers beschikbaar zijn bij de ingenieursbureaus.
Opname in eigen beheer
U kunt ervoor kiezen om bepaalde onderdelen van het versterkingsproces in eigen beheer uit te voeren. Kiest u voor opname in eigen beheer? Dan geeft u zelf opdracht aan een ingenieursbureau voor de opname van uw woning. Op de pagina Opname en beoordeling in eigen beheer leest u hoe dit werkt en aan welke voorwaarden u moet voldoen.
*Is uw gebouw geen woning, maar bijvoorbeeld een bedrijfspand, school of zorggebouw? Dan kunt u overal waar woning staat gebouw lezen.
Laatste update: 19-03-2025