Op 24 februari 2023 overhandigde de Parlementaire Enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen (PEAG) haar onderzoeksrapport Groningers boven gasaan de voorzitter van de Tweede Kamer. Na deze parlementaire enquête kondigde het kabinet in april 2023 met Nij Begun een aanpak voor meerdere jaren aan voor Groningen en Noord-Drenthe.
Kabinetsreactie: 50 maatregelen en stopzetting gaswinning
De aanpak van Nij Begun bestaat uit vijftig maatregelen. Deze vijftig maatregelen zijn een uitwerking van de aanbevelingen die in het onderzoeksrapport staan. Een aantal van deze maatregelen heeft invloed op de manier waarop we de versterking uitvoeren.
Daarnaast heeft het kabinet de gaswinning uit het Groningenveld op 19 april 2024 definitief gestopt. Dit was een noodzakelijke voorwaarde om te kunnen bouwen aan herstel van het gaswinningsgebied.
Maatregelen die invloed hebben op de versterking
De maatregelen die invloed hebben op de versterking hebben we voor een deel al ingevoerd. Andere maatregelen werken we in verschillend tempo nog (verder) uit. Op deze pagina houden we u op de hoogte over de stand van zaken rondom de belangrijkste maatregelen. We werken deze pagina regelmatig bij.
PEAG-maatregelen met invloed op de versterking
Bewonersbegeleiders van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) kunnen voor elk adres € 50.000,- inzettenom bewoners te helpen en beslissingen te nemen. Meer informatie vindt u hier.
We breiden de dorpenaanpak van Garrelsweer, Leermens, Zeerijp en Wirdum verder uit. Dat betekent dat er voor een dorp of wijk één plan komt voor veiligheid, versterking en leefbaarheid. Binnen dit plan werken bewoners, gemeente, Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), NCG en andere betrokken partijen nauw samen. Versterking en schadeafhandeling pakken we waar mogelijk en wenselijk samen op. Zo is er minder overlast voor bewoners en sluiten we beter aan bij de behoeften van de bewoners. Ook het behoud van de Groninger identiteit heeft daarbij onze aandacht.
Sinds 1 september 2023 is er een regiobouwmeester. De bouwmeester zorgt ervoor dat er bij de versterking van dorpen, wijken en huizen in Groningen ook oog is voor het behoud van de identiteit van Groningen. Meer informatie vindt u hier.
Direct na de presentatie van de kabinetsreactie op 25 april 2023 is NCG gestart met de uitwerking van maatregel 28. Belangrijke opdracht bij het uitwerken van deze maatregel is dat het niet mag leiden tot een verschuiving van de planning voor de hele versterkingsopgave. Het mag de versterkingsopgave niet vertragen. Daarom kiezen we voor aardgasvrij-gereed en niet voor aardgasvrij maken. Als uw woning voldoet aan de voorwaarden betekent dit dat we de versterking kunnen combineren met isolerende maatregelen. Meer informatie vindt u hier.
Samen met gemeenten uit Groningen en Noord-Drenthe (Aa en Hunze, Noordenveld en Tynaarlo) werken de provincie Groningen en de Rijksoverheid aan een isolatieaanpak voor woningeigenaren. Deze aanpak komt voort uit de ambitie van de regio om aardgasvrij te worden en uit de kabinetsreactie Nij Begun (maatregel 29). Meer informatie staat op deze pagina.
Vragen
Heeft u vragen? Stel deze dan aan uw bewonersbegeleider of zoek contact met ons bewonerscontactcentrum. Houd er wel rekening mee dat ook zij (nog) niet alle antwoorden hebben!