Aannemers met interesse in versterkingsprojecten kunnen zich inschrijven in het registratiesysteem van Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Meer informatie voor aannemers met interesse in versterkingsprojecten binnen het publieke spoor (aanbestedingen) staat op de pagina Elektronisch aanbesteden.
NCG legt basisgegevens en belangstelling van aannemers voor opdrachten vast in het registratiesysteem. Dit kunnen projecten zijn waarin de eigenaar opdrachtgever is of waarin NCG opdrachtgever is en de eigenaar, binnen voorwaarden, de aannemer mag kiezen. NCG gebruikt de gegevens om te kijken of een aannemer past bij een versterkingsproject en ook beschikbaar is in de geplande periode.
Hoe werkt het?
U registreert de basisgegevens van uw aannemersbedrijf via het aanmeldformulier.
Na het invoeren van de basisgegevens krijgt u binnen tien dagen van NCG een e-mail om aanvullende gegevens aan te leveren. Het gaat om onder andere de volgende informatie:
De grootte/omvang van uw bedrijf.
De marktsegmenten waarin u actief bent (bijvoorbeeld woningbouw en/of utiliteitsbouw).
De soort werkzaamheden die u wilt uitvoeren (bijvoorbeeld bouwkundig versterken en/of sloop-nieuwbouw of ontwerp en uitvoering en/of alleen uitvoering).
Voor de aangegeven werkzaamheden wordt ook gevraagd om referenties bij te voegen.
Certificaten, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid (VCA* en/of VCA**) en kwaliteitsmanagementsystemen (ISO 9001/9002).
NCG toetst de basisgegevens en aanvullende gegevens. U ontvangt binnen tien dagen na het aanleveren van de aanvullende gegevens een bevestiging van uw registratie. Daarna kunt u deelnemen aan het selectieproces.
Op basis van de projectkenmerken bekijkt NCG welke partijen geschikt zijn voor het project. Deze aannemers komen op de longlist. Naar de partijen op de longlist stuurt NCG een bericht met de vraag of ze in de beoogde uitvoeringsperiode capaciteit beschikbaar hebben.
Aannemers die capaciteit hebben en een offerte willen uitbrengen, komen op de shortlist. NCG vraagt de eigenaar om een aannemer te kiezen uit de shortlist. Heeft de eigenaar de voorkeur voor een aannemer die niet op de shortlist staat, dan controleert NCG of deze geschikt en beschikbaar is in de geplande periode.
Als de eigenaar de aannemer gekozen heeft, stelt NGC de verschillende overeenkomsten op. De eigenaar en NCG sluiten als eerste een vaststellingsovereenkomst. Vervolgens sluiten NCG (NCG als opdrachtgever) of de eigenaar (eigenaar als opdrachtgever in het geval van Versterken in Eigen Beheer) en aannemer een ontwikkelovereenkomst (voor de ontwerpfase) en/of een aanneemovereenkomst (voor de realisatiefase) af op basis van het format van NCG.
De aannemer of het ingenieurs- of architectenbureau ontwikkelt samen met de eigenaar het uitvoeringsgereed ontwerp: versterkingsmaatregelen, eigenaarswensen, kostenraming voor versterking en kostenraming voor de bewonerswensen. De eigenaar en de ontwerpende partij zorgen ervoor dat binnen budget en tijdsplanning wordt gewerkt.
NCG beoordeelt of het ingediende versterkingsplan voldoet aan de veiligheidsnorm en in hoeverre eventueel wordt afgeweken van het opgestelde versterkingsadvies.
Na akkoord van de eigenaar op het uitvoeringsgereed ontwerp voert de aannemer de versterkingsmaatregelen uit.
Projectleider of projectbegeleider NCG
De projectleider of projectbegeleider van NCG houdt de vinger aan de pols over voortgang van het project, toetst op kwaliteit van de geleverde informatie en kan knelpunten oplossen als die wellicht ontstaan tussen NCG, gemeente en aannemer. De eigenaar kan van NCG, waar nodig in het proces, gebruik maken van onafhankelijke advisering op gebied van ontwerpen, bouwen, verduurzamen of financieren.
Prijzenboek
NCG kijkt bij ieder project naar de verdeling van werkzaamheden over de aannemers. Daarnaast wordt voor het opstellen van de offerte en de kostenbeheersing gebruik gemaakt van een prijzenboek. Dit prijzenboek is gebaseerd op standaard versterkingsmaatregelen en geeft richting aan het budget zodat prijzen marktconform blijven.
Toegang en verplichtingen registratiesysteem
U heeft altijd toegang tot het systeem en heeft dan ook zelf de verplichting om informatie die daarin staat actueel te houden. Het registratiesysteem stuurt een herinnering wanneer de geldigheid van een document dreigt te verlopen.