Eigenaren van woningen* kunnen in het aardbevingsgebied een subsidie krijgen om hun woning te verduurzamen en te verbeteren. Wilt u weten voor welke subsidie u in aanmerking komt? Bekijk dan het schema 'Heb ik recht op een vergoeding?' onderaan de pagina.
De subsidies zijn aan te vragen via Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Op de website van SNN is uitgebreide informatie te vinden over de voorwaarden en aanvraagmogelijkheden van onderstaande subsidies.
Woningen in het versterkingsprogramma
De beoordeling van uw woning is gemaakt of wordt momenteel afgerond volgens oude inzichten. Dit betekent dat uw woning is beoordeeld met de Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 9998 2018 tijdvak 2 of een eerdere versie van de NPR. Misschien bent u al bezig met plannen voor versterking, is uw woning al versterkt of gebeurt dat binnenkort. U komt dan in principe in aanmerking voor een subsidie tot 7.000 euro om uw woning te verduurzamen.
U kunt het geld bijvoorbeeld gebruiken voor het kopen van zonnepanelen, isolatiematerialen of HR++ glas. Maar u kunt ook deelnemen aan een lokaal energieproject. Een compleet overzicht van de mogelijkheden en voorwaarden vindt u op de website van SNN.
Uw woning wordt (opnieuw) beoordeeld op basis van de nieuwe inzichten, die rekening houden met het afbouwen van de gaswinning. Of uw woning voldoet volgens oudere inzichten (NPR 9998 2018 tijdvak 2 of ouder) aan de veiligheidsnorm. Dan komt u in aanmerking voor een subsidie van 17.000 euro voor het verbeteren én verduurzamen van uw woning.
Met de subsidie kunt u achterstallig onderhoud oplossen, verduurzamen of zorgen voor meer wooncomfort. U kunt het geld bijvoorbeeld gebruiken voor het verbouwen van uw keuken of het kopen van zonnepanelen. Dit geldt ook voor alle bijgebouwen, zoals een schuur die op uw perceel staat. De verbeteringen zijn gericht op een duurzame verbetering van uw gebouw. Investeringen aan uw inboedel, zoals een nieuwe tv zijn daarom niet mogelijk. Een compleet overzicht van de mogelijkheden en voorwaarden vindt u op de website van SNN.
Eigenaren die door hun gemeente geselecteerd zijn voor maatwerk (blok B) komen ook in aanmerking voor een subsidie van 17.000 euro en een vrij besteedbaar bedrag van 13.000 euro. Hiermee overbruggen de gemeenten de verschillen die in straten en buurten ontstaan tussen eigenaren die al een versterkingsadvies hebben en zij die nog geen beoordeling hebben gehad. Deze subsidie komt uit een budget van de betrokken gemeenten. Deze subsidie en tegemoetkoming zijn ook aan te vragen bij Samenwerkingsverband Noord-Nederland.
Woningen buiten het versterkingsprogramma
Woont u wel in het aardbevingsgebied, maar is uw woning niet opgenomen in het versterkingsprogramma van NCG? Dan kunt u misschien een subsidie van 10.000 euro aanvragen voor verduurzaming en woningverbetering. Meer informatie over de voorwaarden en mogelijkheden is te vinden op de website van SNN. NCG heeft geen rol in deze subsidieregeling. Uw vragen over deze regeling kunt u daarom aan SNN stellen.
Let op: In de Kabinetsreactie op 25 april 2023 naar aanleiding van de Parlementaire enquête staat dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de regeling Verduurzaming en Verbetering Groningen (VVG) wil uitbreiden. EZK heeft het postcodegebied van de subsidie VVG nu per 15 november 2023 uitgebreid met een totaal van 29 postcodes verdeeld over 8 gemeenten. Zo’n 14.500 adressen kunnen daardoor ook de subsidie aanvragen. Op de website van SNN staat vanaf welke datum welke postcode een aanvraag kan doen.
Heb ik recht op een vergoeding?
Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een vergoeding uit de afspraken van 6 november 2020 tussen de Rijksoverheid, aardbevingsgemeenten en provincie Groningen? Bekijk dan onderstaand schema. Door op het vergrootglas in de afbeelding te klikken, kunt u het schema vergroten. U kunt het schema ook downloaden.
*Is uw gebouw geen woning, maar bijvoorbeeld een bedrijfspand, school of zorggebouw? Dan kunt u overal waar woning staat gebouw lezen.