Bewonersadviesraad

Iedere derde donderdag van de maand vergadert de bewonersadviesraad (BAR). Ook zijn er nog extra bijeenkomsten in een kleinere samenstelling. Tijdens de bijeenkomsten wordt de BAR over verschillende onderwerpen geïnformeerd. Er is ruimte voor adviezen van de BAR of er is een open gesprek over dilemma’s. De inbreng van de BAR is van grote waarde voor NCG en daarmee voor de rest van de bewoners in het versterkingsgebied. Hier lees je hoe een BAR-bijeenkomst gaat.

Waarom bestaat de BAR?

NCG wil de bewoners centraal stellen bij het versterken van gebouwen in Groningen. Om bewoners meer te betrekken bij de versterking is in de zomer van 2022 de BAR opgericht. Deze raad adviseert NCG gevraagd en ongevraagd over bestaand en nieuw uitvoeringsbeleid voor de versterking van gebouwen. Daarbij ligt de nadruk op het uitvoeringsbeleid waar de NCG zelf zeggenschap over heeft. Er is inmiddels veel begrip voor elkaar. Vanuit de BAR richting de NCG voor de complexe opgave en vanuit NCG richting de BAR voor de impact van de versterkingsopgave op bewoners. 

Wie sluiten aan bij een BAR-bijeenkomst?

De BAR bestaat uit twaalf bewoners en Derwin Schorren als onafhankelijk voorzitter. De leden van de bewonersadviesraad zijn géén vertegenwoordiging van de inwoners in het aardbevingsgebied. De leden geven vanuithun eigen ervaring advies over praktische zaken. Dit doen ze op persoonlijke titel. Hiervoor krijgen ze een maandelijkse vrijwilligersvergoeding. 

Alle leden zijn eigenaar van een woning die versterkt moet worden of inmiddels versterkt is. Er is een goede mix tussen bewoners die aan het begin van het versterkingsproces staan en bewoners die al verder zijn met de versterking van hun woning. Er zijn leden die in een sloop- en nieuwbouwtraject zitten en leden waar versterking aan de orde is. Sommige ledenhebben zelf de regie over de versterking de versterking, anderen laten dat door NCG doen, waarbij dat verspreid is over verschillende programma’s. Bij de samenstelling van de raad is ook gekeken naar een goede verdeling over de verschillende dorpen in beide regio’s. Op die manier is de raad een goede afspiegeling van de bewoners in de versterkingsopgave.

Vanuit de NCG sluit één van de directeuren aan en de secretaris van de BAR. Aanvullend zijn er meestal nog twee tot vier ’NCG’ers aanwezig, afhankelijk van het onderwerp. 
 

De opzet van de BAR-bijeenkomst

Vooroverleg zonder NCG

De BAR start om 19.30 uur. Het eerste half uur bespreken de leden samen de agenda en formuleren (concept)adviezen over de vooraf ingestuurde informatie. Hierbij zijn nog geen NCG’ers aanwezig. 

Opening, mededelingen en terugkoppeling 

Van 20.00 – 20.30 uur nemen de aanwezigen (nu met NCG) de terugkoppeling met elkaar door. Dit gaat over het verslag van de vorige keer en ook over schriftelijke informatie of beantwoording van vragen die eerder al aan de BAR zijn voorgelegd. 

Inhoudelijk onderwerpen bespreken

Van 20.30 – 21.40 uur is er ruimte om onderwerpen uitgebreid te bespreken. 

Formuleren van adviezen (zonder de NCG)

Tussen 21.40 – 22.00 uur formuleert de BAR adviezen over wat eerder besproken is. En zij bekijken samen alvast de thema’s van de volgende bijeenkomst. Hierbij zijn geen NCGers aanwezig. 
 

Welke onderwerpen tijdens een bijeenkomst?

Tijdens de BAR-bijeenkomsten zijn in de afgelopen twee jaren al veel onderwerpen aan bod geweest. Denk bijvoorbeeld aan Mijn NCG, de Dorpenaanpak, de TWG, isolatie (maatregel 28 en maatregel 29), de regiobouwmeester, bewonerscommunicatie, leveranciersmanagement en onboarding (het proces waarbij een werkgever nieuwe werknemers verwelkomt en begeleidt tijdens hun eerste dagen).
Ook is de BAR betrokken bij de beoordeling van de diepteanalyse haalbaarheid 2028 en de profielschets van de nieuwe Algemeen Directeur. De denkrichting of ingezette lijn worden getoetst aan het bewonersperspectief. Dit leverde al grove of specifieke adviezen op. 
 

Extra overleggen in kleinere samenstelling

Naast de maandelijkse bijeenkomsten met iedereen, komen BAR-leden en NCG’ers ook samen voor specifieke onderwerpen. Dit kan op initiatief van NCG zijn en op initiatief van de BAR. Meestal hebben twee tot vier BAR-leden en een vergelijkbaar aantal NCG’ers dan een online bespreking van ongeveer een uur. 

Tot nu toe gaat dit overleg meestal om kaders, bijvoorbeeld het kader koppelkansen, voorschotten en terugvorderen of B-delen. Het heeft al concrete adviezen opgeleverd die zijn meegenomen in de verdere implementatie van de kaders. 
 

* Waar ‘woning’ staat kunt u ook bedrijfspand, school, zorggebouw, et cetera lezen.

Laatste update: 13-03-2025