NCG start met isoleren bij versterken van woningen
Woningeigenaren in de provincie Groningen en Noord-Drenthe kunnen na de zomer van 2025 subsidie aanvragen om hun woning te isoleren. Dit is een van de maatregelen van de overheid uit Nij Begun (maatregel 29).
Nationaal Coördinator Groningen (NCG) start vanaf april al met het tegelijk versterken én isoleren van woningen. Dit is bedoeld voor woningeigenaren die nog te maken krijgen met de versterking van hun woning. Zo hoeven deze bewoners geen subsidie aan te vragen en regelt NCG het isoleren voor hen.
Voorwaarden om mee te doen
Tot nu toe nam NCG bij ingrijpende versterkingen het isoleren al gelijk mee. Dat zijn versterkingen die langer dan vier maanden duren en waarbij de bewoners tijdelijk ergens anders moeten wonen. Bewoners die te maken krijgen met minder ingrijpende versterking kunnen er nu ook voor kiezen om hun woning tegelijk te isoleren volgens de regels van maatregel 29.
Er gelden wel een paar voorwaarden:
- De bewoner is eigenaar van de woning.
- Uit de beoordeling van de woning blijkt dat versterking nodig is.
- De versterking van de woning is nog niet begonnen.
- De woning hoeft niet gesloopt en nieuw gebouwd te worden.
- De woning voldoet nog niet aan de standaard voor woningisolatie. Woningen die vanaf 2012 zijn gebouwd voldoen al aan de standaard.
Voordelen voor de bewoner
Het combineren van versterken en isoleren heeft voordelen voor de bewoner. Zo heeft de bewoner maar één keer overlast van het werk. Ook wordt door de isolerende maatregelen het energieverbruik lager. Daarnaast betaalt NCG de kosten voor het isoleren tot de isolatiestandaard (tot maximaal 40.000 euro).
De bewoner hoeft dus geen subsidie aan te vragen of zelf kosten voor te schieten. De bewoner krijgt een energieadvies van een onafhankelijke energieadviseur. Vervolgens worden de maatregelen uitgevoerd door de aannemer die de woning ook gaat versterken. De bewoner beslist altijd zelf of hij of zij de versterking en isolatie wil combineren.
Tot de isolatiestandaard
Bij het combineren van versterken en isoleren werkt NCG volgens de regels van de subsidieregeling van maatregel 29. Dit betekent onder andere dat NCG alleen de maatregelen uitvoert die volgens de regeling vergoed worden. Het gaat om maatregelen die nodig zijn om de standaard voor woningisolatie te halen. Deze standaard geeft aan wanneer een woning goed genoeg is geïsoleerd om aardgasvrij te kunnen worden.
Soms is het nodig om de isolatiemaatregelen af te werken. Denk bijvoorbeeld aan het stuken en schilderen van gipsplaten. Net als bij de subsidieregeling ontvangen eigenaren een maximale vergoeding van 1.000 euro voor de afwerking. De bewoner kan er soms voor kiezen om de woning tijdens of na de versterking ook aardgasvrij maken. Dit moet de bewoner wel zelf betalen.
Over de isolatieaanpak
Woningeigenaren in de provincie Groningen en Noord-Drenthe kunnen na de zomer van 2025 subsidie aanvragen om hun woning te isoleren. Dit is een van de maatregelen van de overheid uit Nij Begun (maatregel 29). De subsidieregeling ligt nu voor aan de Tweede Kamer. Dat wil zeggen dat de Tweede Kamer de gelegenheid heeft om de subsidieregeling te beoordelen, vragen te stellen en/of bezwaar te maken. Als de Tweede Kamer geen bezwaar maakt, treden de subsidievoorwaarden vanaf 1 mei 2025 in werking en wordt het subsidieloket vanaf september 2025 geopend.
Meer weten?
- Meer weten over tegelijk versterken en isoleren? Kijk dan op www.nationaalcoordinatorgroningen.nl/maatregel29.
- Eigenaren van woningen die niet versterkt worden of al versterkt zijn, kunnen na de zomer zelf subsidie aanvragen om hun woning te laten isoleren. Meer informatie daarover is te vinden op www.nijbegun.nl/isolatieaanpak.