Wat kunt u doen als u twijfelt over uw beoordelingsrapport?
Onafhankelijke ingenieursbureaus beoordelen of de woningen in het aardbevingsgebied voldoen aan de veiligheidsnorm. Voldoet de woning aan de norm, dan is de woning veilig bij aardbevingen. De uitkomsten van de beoordeling staan in het beoordelingsrapport. Twijfelt u over de kwaliteit van uw beoordelingsrapport of de uitkomst van de beoordeling? Dan kunt u de volgende stappen nemen.
In gesprek met NCG
We vinden het belangrijk dat u vertrouwen heeft in uw beoordelingsrapport. Het gaat tenslotte om de veiligheid van uw (t)huis. Daarom leggen we graag aan u uit hoe de beoordeling van uw woning is gemaakt. Dat kan in een persoonlijk gesprek bij u thuis of op een van onze versterkingspunten. Misschien heeft u al eens een gesprek met ons gehad over uw beoordelingsrapport en wilt u nog een keer uitleg krijgen. Dat kan. Op uw verzoek kan het ingenieursbureau ook uitleg geven over de beoordeling. Voor een afspraak kunt u contact opnemen met uw bewonersbegeleider of ons bewonerscontactcentrum.
Onafhankelijke bouwkundige inschakelen
Op kosten van NCG kunt u een onafhankelijk bouwadviseur inschakelen. Een bouwadviseur kan u helpen tijdens de beoordeling van uw woning en de eventuele versterking. Zo kan de bouwadviseur u bijvoorbeeld advies en uitleg geven over uw beoordelingsrapport. Ook kan de bouwadviseur u ondersteunen bij het voeren van gesprekken met NCG. Kijk voor meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen op de pagina Bouwadviseur inschakelen.
Gratis advocaat inhuren
U kunt zich gratis laten bijstaan door een advocaat. Dit kan vanaf het moment van het beoordelen van uw woning tot en met het uitvoeren van de versterkingsmaatregelen. De advocaat kan u ook helpen als u bezwaar wilt indienen tegen een besluit van NCG. Of als u een beroep heeft ingediend bij de rechter. U kunt ook een bemiddelaar inschakelen wanneer u en NCG het samen niet eens worden. Deze tussenpersoon kiest geen partij, maar zoekt samen met u en NCG naar een oplossing. Kijk voor meer informatie op www.rechtsbijstand.nl/groningen.
Bezwaar en beroep
Bent u het niet eens met een besluit van NCG? Dan kunt u schriftelijk bezwaar maken. In uw brief geeft u aan waarom u het niet eens bent met het besluit. Zo’n brief noemen we een bezwaarschrift. De bezwaartermijn is zes weken. Dit betekent dat u uw bezwaarschrift binnen zes weken naar NCG moet sturen. Deze zes weken gaan in vanaf de datum die op uw besluit staat. Heeft u langer dan zes weken nodig om uw bezwaar te onderbouwen? Dan kunt u een pro-forma bezwaarschrift indienen. U stuurt dan een brief waarin u vraagt om extra tijd voor het motiveren van uw bezwaarschrift.
Second opinion
Bent u het na gesprekken met ons en na de afhandeling van uw bezwaar en beroep nog steeds niet eens met uw beoordelingsrapport? Dan kunt u een second opinion aanvragen bij NCG. De second opinion wordt uitgevoerd door een ander ingenieursbureau. Deze second opinion betekent niet dat de beoordeling helemaal opnieuw wordt uitgevoerd. Het andere bureau gaat het bestaande beoordelingsrapport controleren. Deze second opinion is nieuw in het proces van NCG. We zijn nog bezig om het aanvraagproces in te richten.
Moet uw woning versterkt worden?
Heeft u van NCG een advies voor versterking van uw woning gekregen? En staan er fouten in dit rapport? Dan lossen we deze fouten samen met u en een aannemer op tijdens het maken van het versterkingsplan van uw woning. Uw bewonersbegeleider en aannemer komen in deze fase regelmatig bij u thuis. Dan wordt ook nog eens kritisch naar uw woning gekeken. Ook bespreken we uw twijfels en herstellen we eventuele fouten. Zo komen we samen met u tot een versterkingsplan voor uw woning. We begeleiden u bij de keuzes die u kunt maken en u beslist altijd zelf wat er met uw woning gebeurt. Ook hierbij kunt u zich laten helpen door een onafhankelijke bouwadviseur of advocaat.
Klachten over NCG
Bent u ontevreden over de dienstverlening van NCG? Bijvoorbeeld als u verkeerde informatie heeft ontvangen of als u niet netjes bent behandeld door een medewerker. De eerste stap is dan om in gesprek te gaan met uw bewonersbegeleider. Het is goed mogelijk dat die niet beseft dat u ontevreden bent en waarover. Er kan sprake zijn van een misverstand. Biedt dit gesprek geen oplossing? Dan kunt u bij ons een klacht indienen.