Voorzitter bewonersadviesraad: 'Wij hopen met Marieke net zo’n vruchtbare samenwerking te hebben als met de vorige algemeen directeur.'

De voorzitter van de bewonersadviesraad (BAR) schrijft een column over de werkzaamheden van de raad, de BAR-talk. Hierin beschrijft hij onder andere welke onderwerpen zijn besproken en welke adviezen de bewonersadviesraad heeft gegeven. In deze column  vertelt Derwin Schorren over de profielschets die de BAR heeft gemaakt voor de nieuwe algemeen directeur van Nationaal Coördinator Groningen (NCG). 

De bewonersadviesraad (BAR) en ik als voorzitter van deze raad feliciteren Marieke Ferwerda van harte met de functie van algemeen directeur NCG.

In juni dit jaar stelde de BAR een profielschets op voor een nieuwe algemeen directeur. Dit was een van de ongevraagde adviezen die de BAR dit jaar gaf. We horen dat de schets is meegenomen, meegewogen in het sollicitatieproces. Dat doet ons deugd.

Wij hopen met Marieke net zo’n vruchtbare samenwerking te hebben als met de vorige algemeen directeur. En... omdat we Marieke natuurlijk al kennen, zal dat geen probleem zijn. Namens de BAR dan ook heel veel succes en doorzettingsvermogen als algemeen directeur NCG.

Hieronder de profielschets van de BAR zoals deze ook naar het DT en de selectiecommissie is gestuurd, én het artikel in het Dagblad van het Noorden waar de profielschets van de BAR ook aan de orde komt.

Hartelijke groet,
Derwin
Voorzitter Bewonersadviesraad (BAR)

Namens de leden van de Bewonersadvies Raad (BAR) voor de NCG

Van nieuw aan te treden algemeen directeur NCG wordt verwacht dat zij/hij:

  1. de situatie Groningen (‘ramp in slow motion’) erkent en het belang van gedupeerden voorop stelt.

  2. in hoofdlijnen het te veranderen beleid voortzet met oog op de versterking en de verduurzaming van de woningen van getroffen Groningers (het ‘naast de bewoners staan’).

  3. realistisch is en positief.

  4. resultaat- en oplossingsgericht is ingesteld.

  5. vertrouwen heeft en vertrouwen geeft – bedreven om het beste in anderen naar boven halen en hen faciliteert en – zo nodig – beschermt.

  6. de voorname kwaliteit ‘luisteren’ heeft: luisteren naar de  verhalen, daaraan betekenis kunnen geven en deze omzetten in beleid dat gedupeerden ten goede komt.

  7. zich graag laat overtuigen en eigenzinnig genoeg is, risico's durft te nemen, zacht is waar het kan en onvermurwbaar als het moet.

  8. voortbouwt op de huidige visie en het huidige beleid en niet plots het roer omgooit en het wiel weer opnieuw gaat uitvinden.

  9. weet hoe zaken in beweging te krijgen, zich daarvoor sterk verantwoordelijk voelt en er eer in schept om af te zien van eigen glorie om een ander te laten schitteren.

  10. ervaring heeft op het sociale domein: de grootste verandering bij NCG moeten tot stand komen in de begeleiding van de bewoners. Daarvoor is een goeie aansturing nodig en ook zeker een luisterend oor voor al die uitvoerenden die dicht bij de bewoners staan.

  11. goed geëquipeerd is op het gebied van verandermanagement.

  12. communicatief sterk is: in staat (en bereid) om de discussie met Den Haag aan te gaan en tegelijk open minded en flexibel om te luisteren naar medewerkers en bewoners.

  13. werkelijk (en niet alleen functioneel) in staat is om empathisch- en inlevingsvermogen te tonen voor de situatie van bewoners.

  14. sterk de nadruk legt op samenwerken en samen doen.

  15. het veranderproces, dat in gang is gezet, doorzet en borgt.

  16. visie heeft en die geaccepteerd krijgt en de medewerkers daarin mee kan krijgen

  17. voorrang geeft aan de gevoelde verantwoordelijkheid als hoofd NCG boven persoonlijke motieven.

  18. de prioriteit legt bij ‘implementatie kracht’.

  19. ervaring heeft met de routines van het bedrijfsleven.

  20. komt met een realistische tijdsplanning waarin de vaart van de versterking  voor iedereen begrijpelijke transparant en navolgbaar wordt gecommuniceerd.

  21. succesvol tegenwicht kan bieden in Den Haag (EZK, politici) indien er onrealistische (goed bedoelde) beleidsvoorstellen worden bedacht die (wederom) vertragend gaan werken in de uitvoering van de versterking.