Voorlichtingsmateriaal voor kinderen in het versterkingsgebied

De versterking van huizen in het aardbevingsgebied kan een enorme impact hebben op kinderen en jongeren. Nationaal Coördinator Groningen (NCG) heeft voor deze kinderen en jongeren voorlichtingsmateriaal gemaakt.

Hulp, tips en uitleg voor de jeugd

Waarnemend algemeen directeur Marieke Ferwerda over het voorlichtingsmateriaal: ‘Tot op heden waren er voor kinderen en jongeren weinig middelen beschikbaar die informatie geven over de versterking. Of middelen die ervoor zorgen dat zij zich betrokken en gehoord voelen. Dat is nu veranderd. NCG heeft verschillende middelen ontwikkeld om kinderen en jongeren in het versterkingsgebied te ondersteunen. De middelen helpen kinderen en jongeren om beter te begrijpen wat er gebeurt en nog gaat gebeuren in de versterking. En er is aandacht voor hoe je omgaat met alles wat er gebeurt rondom de versterking.’
 

Van website tot bewaardoos

Op de website www.sterkthuisingroningen.nl staat een animatie over de verschillende stappen in het versterkingstraject. En kinderen kunnen video’s met ervaringsverhalen en tips van leeftijdsgenoten bekijken. Ook staan er verwijzingen naar plekken waar ze met iemand kunnen praten, vragen kunnen stellen of hulp kunnen krijgen. Verder is er een bewaardoos in de vorm van een verhuisdoos voor kinderen die naar een wisselwoning gaan. In deze bewaardoos kunnen zij zelf herinneringen aan hun huis stoppen. In de bewaardoos zitten ook kletskaartjes die het gesprek over de versterking en de verhuizing op gang brengen. En ze vinden er een moodboard waarmee ze kunnen dromen over hun nieuwe kamer. Ook krijgen ze nog een verrassing in de wisselwoning.

Steun en tips voor ouders

Ook voor ouders heeft NCG middelen ontwikkeld die ouders en verzorgers in het versterkingsgebied steun kunnen bieden en die hen helpen om met hun kinderen in gesprek te blijven over de situatie. Zo kunnen ouders van hun bewonersbegeleider een informatieblad krijgen met tips en adviezen van een jongerencoach. Ook staat op www.sterkthuisingroningen.nl informatie voor ouders. De bewonersbegeleiders van NCG nemen het voorlichtingsmateriaal mee naar de gezinnen die te maken hebben met de versterking en wijzen ze op de website.