Marieke Ferwerda, algemeen directeur Nationaal Coördinator Groningen

Marieke Ferwerda wordt met ingang van 1 november 2024 algemeen directeur Nationaal Coördinator Groningen.

Marieke Ferwerda werkt sinds 2022 als directeur Dienstverlening, tevens plaatsvervangend algemeen directeur bij NCG. Eerder was Marieke werkzaam als opgavenregisseur en directeur Economie, Energie & Klimaat en Landbouw bij de Provincie Fryslân. Zij heeft brede management- en politiek-bestuurlijke ervaring opgedaan en samengewerkt met verschillende (decentrale) overheden, burgers, bedrijven en belangenorganisaties. Zij studeerde Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

’Ik ben trots dat ik me nu als algemeen directeur van NCG mag blijven inzetten voor de inwoners van het aardbevingsgebied.’

Gerdine Keijzer-Baldé, plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van EZK: "Marieke zorgt voor continuïteit in de functie; ze kent het werkveld, zowel de betrokkenen als de inhoudelijke uitdagingen en is de aangewezen persoon om het stokje van Regina soepel over te nemen. Haar mensgerichte kant heeft een positieve invloed op de organisatie en sluit ook aan op het uitgangspunt van de NCG dat ze naast de bewoners willen staan bij de versterkingsopgave. Daarnaast heeft Marieke de verbindende kwaliteiten die haar op bestuurlijk niveau tot een betrouwbare en betrokken partner maken.”

Marieke Ferwerda: ’Ik ben trots dat ik me nu als algemeen directeur van NCG mag blijven inzetten voor de inwoners van het aardbevingsgebied. Ik houd vast aan de ingezette koers om naast de bewoner te staan en streef daarbij naar een continue verbetering van ons werk in nauw contact met onze bewoners. Samen met collega’s, bewoners en partners in de regio werken we toe naar een succesvolle afronding van de versterkingsoperatie en een veilig Groningen.’

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via een procedure van de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD, het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.