Versterkte boerderij Garmerwolde en sloop-nieuwbouw woningen Ten Post genomineerd voor Groninger Architectuurprijs

Het door architectenbureau DAAD ontworpen boerenerf van de familie Wigboldus in Garmerwolde hoort bij de laatste negen genomineerden van de Groninger Architectuurprijs. Daarnaast staat ook het ontwerp van de 29 sloop-nieuwbouw woningen aan de Jan Zijlstraat in de Nije Buurt in Ten Post van archictectenbureau Specht in deze lijst. Op 4 oktober maakt de vakjury van de Groninger Architectuurprijs bekent wie er wint. 

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Walter Frisart Fotowerk

Agrarisch erfgoed in Garmerwolde

Aan de rand van Groningen stond de boerderij van de familie Wigboldus. Sloop-nieuwbouw was de enige optie om de boerderij te redden, omdat deze door verzakkingen was aangetast. Bij het ontwerpen van deze boerderij keek architectenbureau DAAD naar de karakteristieken uit de regio. Het resultaat is een nieuwe boerderij dat bestaat uit drie gebouwen, te herkennen aan hun steile kap en rode kleur. De melkveestal staat in het midden en heeft een grote goothoogte. Zowel het linker- als het rechtergebouw heeft een lagere nok en goot, net als traditionele Groninger boerderijen. Een modern erf waarin uitbreiding mogelijk is en waar elementen van de oude boerderij terugkomen - dat was een wens van de familie. Deze boerderij is op een andere plek herbouwd. 
Ook is er zoveel mogelijk rekening gehouden met innovatie en dierenwelzijn. In samenwerking met Noordererf (een adviesbureau voor tuin, landschap en groen erfgoed) is dit tot stand gekomen.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Harry Cock Fotografie CV

Sloop-nieuwbouw woningen Jan Zijlstraat in Ten Post

De 29 woningen aan de Jan Zijlstraat in de Nije Buurt van Ten Post is behoort ook tot de laatste negen genomineerden. Bewoners wilden terugkeren in een woning die past bij Ten Post. Bij deze woningen zocht architectenbureau Specht naar historische kenmerken van de panden,  met medewerking van LAOS Landschapsarchitecten en architectuurhistoricus Marinke Steenhuis. Ook heeft Specht samen met de bewoners nagedacht over het ontwerp: de kleur van Groninger baksteen, de speelsheid, de verschillen in architectuur en het uitzicht over het landschap vonden zij belangrijk. Uitgangspunt was dat de bewoners op hun oude plek terugkeerden. 

Nij Begun maatregel 13: Meer aandacht voor ruimtelijke kwaliteit 

Nij Begun maatregel 13, dat als uitgangspunt meer aandacht voor ruimtelijke kwaliteit heeft, heeft ervoor gezorgd dat NCG in september 2023 een regiobouwmeester kreeg. De regiobouwmeester heeft een onafhankelijke positie en geeft – gevraagd en ongevraagd – advies over de versterkingsopgave die NCG uitvoert.

De architectenbureaus die de opdracht kregen om een ontwerp te maken, zijn met zorgvuldigheid gekozen: DAAD voor het boerenerf in Garmerwolde en Specht voor de woningen in Ten Post. De samenwerking tussen eigenaar, opdrachtgever, architect en aannemer zorgde hierbij voor creatieve oplossingen.