56,2% van de adressen in de versterkingsopgave voldoet aan de veiligheidsnorm

Vandaag publiceren wij onze maandrapportage over augustus. Tot en met augustus is in 2024 voor 3.689 adressen vastgesteld dat ze voldoen aan de veiligheidsnorm. Dit is 123% van de doelstelling voor dit jaar. Overige opvallende punten lichten we hieronder toe.

15.517 adressen voldoen aan de veiligheidsnorm
Eind augustus voldeden 15.517 adressen aan de veiligheidsnorm. Dit is 56,2% van alle 27.631 adressen in de versterkingsopgave. Bij 10.476 adressen bleek uit de beoordeling dat het adres voldoet aan de veiligheidsnorm. Versterking is dan niet nodig. Bij 179 adressen was vanwege een andere reden versterking niet nodig. 4.862 adressen zijn bouwkundig versterkt of nieuw opgeleverd.

4.559 (her)beoordelingen uitgevoerd
In 2024 stelden we 3.693 beoordelingen en 789 herbeoordelingen vast. Daarnaast was er 77 keer sprake van uitval: adressen die we beoordeelden met de typologie-aanpak, maar die niet bleken te voldoen aan de criteria om in een bepaalde typologie te passen. Deze adressen moeten we nogmaals beoordelen met de praktijkaanpak of de klassieke methode.

3.285 adressen na beoordeling op norm (veilig)
Voor 3.285 adressen bleek dit jaar uit de beoordeling dat ze voldoen aan de veiligheidsnorm en niet versterkt hoeven te worden. Begin dit jaar was de verwachting dat we in 2024 voor 1.600 adressen een 'besluit op norm' zouden opstellen. Uit het resultaat blijkt dat het aantal adressen dat niet versterkt hoeft te worden ruim hoger is dan verwacht.

5.033 adressen kunnen starten/zijn gestart met het opstellen van het uitvoeringsplan
Tijdens het opstellen van het uitvoeringsplan onderzoeken we de wensen van bewoners/eigenaren en de gemeente, selecteren we samen met de bewoner een aannemer, vragen we vergunningen aan, regelen we tijdelijke huisvesting als dat nodig is, et cetera. Voor deze stap nemen we voldoende tijd, zodat de eigenaar de juiste keuzes kan maken.

(Voorbereiding) bouw gestart: 2.957 adressen | Versterkt opgeleverd: 404 adressen
In 2024 werden 404 adressen versterkt (veilig) opgeleverd. Een aantal bewoners wil wachten met het vaststellen van het uitvoeringsplan voor hun versterking totdat er meer duidelijkheid is. Bijvoorbeeld over de mogelijkheid om isoleren te combineren met de versterking of over mogelijke oplossingen voor ongelijkheid binnen de versterking. Daardoor duurt het langer om bepaalde projecten te starten en af te ronden. De oplevering van een aantal woningen verschuift nu naar het vierde kwartaal. Bij 2.957 adressen zijn we op dit moment gestart met (de voorbereiding van) de bouwwerkzaamheden.

Meer weten?

Bekijk dan de maandrapportage over augustus voor alle overige gegevens.