Vaste vergoeding van 2.500 euro voor investeren eigen tijd en lang wachten op versterking

Het kabinet heeft invulling gegeven aan twee maatregelen van Nij Begun, de kabinetsreactie op de parlementaire enquête om Groningen herstel en perspectief te bieden. Eén van deze maatregelen is maatregel 16: Vergoeding voor eigen tijd van bewoners in versterking.

In Nij Begun staat bij maatregel 16: ‘Bewoners die nog wachten op een versterkte woning krijgen een vaste vergoeding van € 2.500 per adres voor de tijd die zij hebben besteed aan de versterking van hun huis en de overlast die het lange wachten en de onzekerheid hebben veroorzaakt. Dit geldt zowel voor huurders als voor eigenaren.’ Sinds vandaag is het mogelijk deze vergoeding uit te keren.

Voor wie is deze vergoeding?

Bewoners (eigenaren of huurders) hebben recht op een vergoeding van 2.500 euro als:

  • ze in een woning wonen die in de versterkingsopgave is opgenomen én 
  • waarvoor Nationaal Coördinator Groningen (NCG) op of na 25 april 2023 een besluit op norm of een versterkingsbesluit heeft genomen of waarvoor NCG nog een besluit moet nemen. 

Bewoners mogen zelf bepalen waar ze dit bedrag aan willen uitgeven. 

De vergoeding geldt niet voor:

  • bewoners die vóór 25 april 2023 een versterkingsbesluit of besluit op norm ontvingen
  • eigenaren/huurders van MKB-panden
  • bewoners van zorginstellingen.

Wanneer ontvangen bewoners deze vergoeding?

De vergoeding van 2.500 euro krijgen de bewoners als volgt:

  • Huurders van woningcorporaties ontvangen het bedrag automatisch op hun rekening van de woningcorporatie. 
  • Huurders van particuliere verhuurders krijgen de vergoeding van NCG op hun rekening. 
  • Bewoners die ook eigenaar van de woning zijn en die:
    • tussen 25 april 2023 en 1 juli 2024 een versterkingsbesluit van NCG kregen, ontvangen van NCG een brief waarin we het uitbetalen van de vergoeding aankondigen. Daarna maakt NCG het bedrag over naar de rekening van de bewoner. We verwachten dat we de vergoeding uiterlijk begin oktober uitbetalen. Voorwaarde is wel dat alle nodige gegevens bij ons bekend zijn. 
    • tussen 1 juli 2024 en 4 september 2024 een versterkingsbesluit van NCG kregen, ontvangen van NCG een brief waarin we het uitbetalen van de vergoeding aankondigen. Daarna maakt NCG het bedrag over naar de rekening van de bewoner. We verwachten dat we de vergoeding zo spoedig mogelijk na 3 oktober uitbetalen. Voorwaarde is wel dat alle nodige gegevens bij ons bekend zijn. 
    • tussen 25 april 2023 en 4 september 2024 een besluit op norm van NCG kregen, ontvangen de vergoeding op hun rekening. Het is nog niet duidelijk wanneer dat gebeurt. NCG stuurt deze bewoners een brief waarin we het uitbetalen van de vergoeding aankondigen.
    • vanaf 4 september 2024 een versterkingsbesluit van NCG krijgen, zien het bedrag van 2.500 euro terug in het versterkingsbesluit voor de woning. In dit besluit staan de maatregelen die nodig zijn om een woning te versterken en de vergoedingen die NCG uitbetaalt aan de bewoner.
    • vanaf 4 september 2024 een besluit op norm van NCG krijgen, ontvangen de vergoeding automatisch op hun rekening, nadat ze het besluit op norm hebben ontvangen. 

Zie ook het bericht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK).