Meer gelijkheid voor huurders binnen de versterking
Het kabinet heeft invulling gegeven aan twee maatregelen van Nij Begun, de kabinetsreactie op de parlementaire enquête om Groningen herstel en perspectief te bieden. Eén van deze maatregelen is maatregel 12 waarmee onuitlegbare verschillen in de versterking worden rechtgezet. Daardoor komt er nu ook meer gelijkheid tussen eigenaren en huurders binnen de versterkingsopgave.
Onderdeel van deze maatregel is dat huurders nu in aanmerking komen voor regelingen die er eerder alleen voor woningeigenaren waren. Het gaat om een eenmalige opname- en overlastvergoeding en een vergoeding voor financieel advies voor huurders.
Opname- en overlastvergoeding van 740 euro
De opname- en overlastvergoeding is voor huurders die tussen 1 januari 2015 en 2 mei 2023 een woning huurden, die werd versterkt of gesloopt op het moment dat ze de woning huurden. Zij krijgen eenmalig een vergoeding van 740 euro. De vergoeding is alleen voor huurders van een woningcorporatie. De woningcorporatie zorgt voor de uitbetaling van de vergoeding.
Bewoners die recht hebben op deze 740 euro, maar die geen woning meer huren bij dezelfde verhuurder kunnen de vergoeding vanaf begin 2025 aanvragen bij Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Begin 2025 vindt u hier meer informatie over hoe u deze vergoeding kunt aanvragen.
Vond de opname bij de woning na 2 mei 2023 plaats? Dan heeft de huurder recht op een opnamevergoeding.
Vergoeding voor financieel advies tot 2.740 euro
Huurders in de versterking kunnen net als huiseigenaren schadevergoeding ontvangen voor schade die is ontstaan door de gaswinning. Deze bedragen kunnen ongewenste gevolgen hebben voor de belasting, bijvoorbeeld voor de uitkering van toeslagen of voor een bijstandsuitkering. Een financieel adviseur kan bewoners helpen om deze gevolgen te voorkomen.
Deze adviseur wordt nu ook voor huurders tot een bedrag van 2.740 euro vergoed. Huurders kunnen hun financieel adviseur zelf kiezen of NCG vragen een adviseur aan te dragen.
Zie ook het bericht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK).