NCG publiceert Stand van de Uitvoering 2024 | Een pleidooi voor rust, realisme en eenvoud

Met de Stand van de Uitvoering informeert Nationaal Coördinator Groningen (NCG) de Eerste en Tweede Kamer over wat er speelt in de uitvoering. Vorig jaar gebeurde dat voor het eerst. Vandaag publiceert NCG de Stand van de Uitvoering 2024.

In deze tweede Stand van de Uitvoering vraagt NCG aandacht voor rust, realisme en eenvoud in de versterkingsopgave. Een belangrijke voorwaarde om naast de bewoner te kunnen staan én om het vertrouwen van bewoners in de overheid te herstellen. 

Regina Bouius, Nationaal Coördinator Groningen: ‘Om het vertrouwen van burgers in de overheid te herstellen, is een zelfbewuste en zelfkritische uitvoeringsorganisatie nodig. Een organisatie die weet wat ze kan en weet waar haar grenzen en mogelijkheden liggen. En die haar grenzen duidelijk aangeeft. Maar vooral een organisatie die doet wat ze belooft. We werken er hard aan om zo’n organisatie te zijn, maar we zijn er nog niet. Zulke organisatie- en cultuurveranderingen hebben tijd nodig. En steun vanuit de regionale overheden en ‘Den Haag’. 

De stem van de bewoner

In het verleden heeft de overheid veel verschillende oplossingen en systeemwijzigingen voor de aardbevingsproblematiek bedacht, uitgewerkt en uitgevoerd. Dit heeft vaak geleid tot grote verschillen tussen de versterkingsaanpak voor woningen en tot onduidelijkheid bij bewoners.

Gesprekken en onderzoeken met bewoners laten zien dat die onduidelijkheid bij bewoners voor problemen zorgt. Daarom zijn er in de afgelopen periode stappen gezet om de versterkingsprocessen eenvoudiger te maken. En om het beleid vanuit Den Haag beter af te stemmen op de praktijk.

Bouius: ‘Onder andere Nij Begun laat in toon en inhoud zien dat er een ontwikkeling gaande is: er is meer gedacht vanuit de mensen om wie het gaat. En bij het maken van nieuw beleid betrekt het departement ons nu vanaf het begin. Toch kunnen uitvoeringsorganisaties nog veel meer worden ingezet om bij bewoners op te halen wat zij nodig hebben en wat hun behoeften zijn. Deze input zou leidend moeten zijn voor beleidsmakers. Zo wordt de stem van bewoners in het beleid ook echt gehoord.’
 

Wat is er nodig voor rust, realisme en eenvoud?

In de Stand van de Uitvoering geven we aan waar we als NCG, samen met de landelijke en de regionale politiek, in ieder geval aan willen werken om rust, realisme en eenvoud in de versterkingsopgave te realiseren.

Allereerst is het nodig om bestaand beleid te vereenvoudigen zonder nieuw beleid te maken. Beleid willen we zo toepassen dat het gaat om het doel van de regel en niet om het uitvoeren van de regel om de regel. Om overzicht te kunnen houden op de versterkingsopgave en deze te kunnen coördineren voor de bewoners, vragen we het ministerie – als opdrachtgever van NCG – om NCG in haar kracht te zetten. Alleen door duidelijkheid te bieden over ieders rol en taken is een goede samenwerking met de regionale overheden en andere partners mogelijk.

Daarnaast is het belangrijk om de uitvoering van de versterking samen met de bewoners vorm te geven. De behoeften van bewoners moeten leidend zijn. Niet alleen bij het opstellen van beleid, maar ook bij het individuele versterkingstraject van bewoners. Door aan te sluiten bij de behoeften van bewoners kan worden voorkomen dat beleid vanuit de theorie, in de praktijk tot problemen leidt. Op die manier willen we negatieve gevolgen voor de gezondheid van bewoners en schade aan de sociale cohesie in de omgeving van bewoners verminderen en voorkomen.

Ook zetten we in op scholing van onze medewerkers, zodat ze weten hoe ze met hun kennis kunnen meedenken en dingen mogelijk kunnen maken binnen het Sociaal Domein. En hoe ze kunnen bijdragen aan Gronings Perspectief.

Ten slotte is rust, realisme en eenvoud alleen mogelijk als rijksoverheid, regionale overheden en uitvoeringspartijen samen werken vanuit het perspectief van om wie het draait: de bewoner.