Voorzitter van de Bewonersadviesraad: 'Zij gaf hoop en er blijft nog een hoop te doen'

Derwin Schorren, voorzitter van de Bewonersadviesraad (BAR), deelt in deze editie van BAR-talk zijn mening over het vertrek van Regina Bouius, de algemeen directeur van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Hoewel zij nu vertrekt om terug te keren naar het onderwijs, laat zij volgens hem een blijvende bijdrage achter: 'Zij zag hoe het moet en nam haar organisatie én Den Haag daarin mee.'

Ik heb haar leren kennen als een zeer communicatieve en aimabele dame, wars van protocol, met het hart op de goede plaats en hard werkend om de mensen in haar eigen organisatie én de bewoners in haar versterkingsoperatie weer perspectief te bieden. En nu gaat ze weg.

Haar geloof in NCG is groot. Haar hoop dat deze organisatie, in goede samenwerking met alle stakeholders, de klus kan klaren is robuust. Maar een oude liefde: het onderwijs, lonkt. En we weten dat van geloof, hoop en liefde, van die drie de liefde het belangrijkst is…  Ze kent de onderwijswereld van de schoolbanken tot aan het ministerie aan toe nog goed. En nu gaat ze weg. 

De tong waarmee ze over haar vertrek spreekt is niet glad, ook niet scherp en je ziet dat zij soms op haar tong moet bijten om het achterste van haar tong niet te laten zien. Netjes blijven – in de publieke ruimte -  is haar adagium. Intern zal ze meer het hart op de tong hebben gehad; voor haar organisatie, voor de gedupeerden. Zeker is dat ze met haar aanpak heel wat tongen heeft losgemaakt. En nu gaat ze weg. 

Zij zag hoe het moet en nam haar organisatie én Den Haag daarin mee. Ze gaf hoop. Hoop binnen haar eigen interne organisatie, hoop bij de buitenwacht en bij de inwoners-in-de-wacht. Maar er blijft ook nog een hoop te doen. Een nieuw kabinet, een nieuwe staatssecretaris, een nieuw ministerie. Nieuwe samenwerkingen. Nieuwe scepters die zwaaien. Uitdagingen te over. En nu gaat ze weg. 

Groningers hebben de bevingen niet gewild. Zij hebben de gevolgen niet gewild. Zij hebben een NCG niet gewild. NCG als een noodzakelijk kwaad. Leuker kan ik het niet maken. Maar een NCG die – zoals Regina Bouius wil – werkelijk naast de bewoner kan gaan staan – wordt van kwaad tot…een onmisbare schakel voor de toekomst van onze provincie. Bouius leidt een organisatie die het lijden van mensen kan verzachten. Versterking is háár corebusiness. Haar organisatie verdient mede-leiden, medewerking, van alle stakeholders: Provincie, gemeenten, ministeries en kabinet, om deze wens van NCG én van bewoners, om werkelijk naast die bewoner te staan, goed gestalte te geven.   
Ze kwam ze zag en… nu gaat ze weg. 

Maar ze gaf hoop! En er blijft nog een hoop te overwinnen. 

Dat is aan haar opvolger.

Derwin Schorren
Voorzitter Bewonersadviesraad (BAR)