Uw woning versterken én isoleren (met maatregel 29)
Woningeigenaren in de provincie Groningen en Noord-Drenthe kunnen vanaf 2025 subsidie aanvragen om hun woning te isoleren. Dit is een van de maatregelen van de overheid uit Nij Begun (maatregel 29). Nationaal Coördinator Groningen (NCG) kan het versterken en isoleren van uw woning tegelijk uitvoeren. Dan hoeft u geen subsidie aan te vragen en regelt NCG het isoleren voor u.
Duurt de versterking van uw woning langer dan vier maanden? Dan komt u misschien in aanmerking voor maatregel 28. Wordt uw woning niet versterkt of is uw woning al versterkt? Kijk dan op Nij Begun voor meer informatie over de isolatiesubsidie. U kunt hier ook meer informatie vinden als u uw woning nu al wilt isoleren of dat na 25 april 2023 al hebt gedaan.
Wat levert het u op?
Het combineren van versterken en isoleren heeft voordelen voor u. Dit zijn de voordelen:
- U heeft maar één keer overlast van het werk.
- Door de isolerende en ventilerende maatregelen wordt uw woning meer waard en uw energieverbruik lager.
- NCG betaalt de kosten voor het isoleren tot de isolatiestandaard (tot maximaal 40.000 euro).
- Door het uitvoeren van de isolerende maatregelen kunt u uw woning tijdens of na de versterking misschien ook aardgasvrij maken. Dit moet u wel zelf betalen.
- U draagt bij aan een beter milieu.
Voor wie geldt het?
U kunt uw woning tegelijk laten versterken en isoleren door NCG als:
- u eigenaar bent van de woning.
- uit de beoordeling van uw woning blijkt dat versterking nodig is.
- de versterking van uw woning nog niet is begonnen.
- uw woning niet gesloopt en nieuw gebouwd hoeft te worden.
- uw woning nog niet voldoet aan de standaard voor woningisolatie. Woningen die vanaf 2012 zijn gebouwd voldoen al aan de standaard.
Standaard voor woningisolatie
Door te isoleren, krijgt een woning een ‘warme jas’. Bijvoorbeeld door isolatie van dak, muren en vloer. Zo houdt u uw woning in de winter warm en in de zomer koel. Iedere woning is anders en heeft andere isolatie- en ventilatiemaatregelen nodig. In het energieadvies staan de maatregelen die nodig zijn om de isolatiestandaard te halen. Deze standaard geeft aan wanneer uw woning goed genoeg is geïsoleerd om aardgasvrij te kunnen worden.
Wat krijgt u?
- Een energieadvies van een onafhankelijke energieadviseur.
- 100% van de isolatie- en ventilatiekosten vergoed. Tot een maximum van 40.000 euro.
- Een veilige én geïsoleerde woning die voldoet aan de standaard voor woningisolatie.
- Een vergoeding van 1.000 euro. Deze vergoeding kunt u gebruiken voor het afwerken van de isolatiemaatregelen. Voor bijvoorbeeld schilderwerk of behang.
Verhuurder of VvE
Bent u verhuurder van één of meerdere woningen? Of is uw woning onderdeel van een vereniging van eigenaren (VvE)? Dan gelden voor u andere regels. Uw bewonersbegeleider of projectleider van NCG bespreekt dit met u.
Welke maatregelen worden vergoed?
NCG werkt volgens de regels van de subsidie maatregel 29. Dit betekent dat sommige isolatiemaatregelen worden vergoed en andere niet. Tenzij dit voor de versterking van uw woning nodig is. We isoleren alleen het woongedeelte van uw gebouw. In onderstaand overzicht ziet u welke maatregelen we vergoeden. Maatregelen die niet worden vergoed zijn bijvoorbeeld warmtepompen, vervangen van daken of aanpassen van installaties. Uw bewonersbegeleider of projectleider geeft u hierover meer uitleg.
- Spouwmuurisolatie
- Zolderisolatie of vlieringisolatie
- Binnengevelisolatie of buitengevelisolatie
- Vloerisolatie (op of onder de vloer)
- Dakisolatie hellend dak aan de binnenkant
- Dakisolatie plat dak aan de binnenkant (als dat niet kan, dan aan de buitenkant)
- HR++ glas
- Triple glas met nieuwe kozijnen (Let op: vergoeding van 30% van de kosten)
- Voorzetbeglazing of achterzetbeglazing
- Monumentenglas of vacuümglas (alleen bij monumenten)
- Kierdichting
- Kozijnpaneel of deurisolatie
- Isolerende deur
- Natuurlijke ventilatie (type A)
- Mechanische ventilatie (type C+)
- Decentrale balansventilatie (type D)
- Centrale balansventilatie (type D) (alleen bij monumenten)
Wie betaalt de kosten?
NCG betaalt de kosten voor de isolatie- en ventilatiemaatregelen tot maximaal 40.000 euro. De kosten betaalt NCG rechtstreeks aan de aannemer. U krijgt dus zelf geen geld op uw rekening. U hoeft zelf ook geen subsidie aan te vragen.
NCG betaalt ook de kosten voor het opstellen van het energieadvies. Moet de aannemer onverwachts extra kosten maken? Dan betaalt NCG deze kosten ook. Deze kosten vallen niet onder het maximumbedrag van 40.000 euro.
Soms is het nodig om de isolatiemaatregelen af te werken. Denk bijvoorbeeld aan het stuken en schilderen van gipsplaten. Deze kosten moet u zelf betalen. U krijgt van NCG wel een vergoeding van 1.000 euro op uw rekening. NCG informeert u over de kosten voor de afwerking tijdens het bespreken van het energieadvies. Zijn de kosten voor de afwerking hoger dan 1.000 euro? Dan kunt u misschien gebruikmaken van de subsidie Verduurzaming en verbetering Groningen om deze kosten te betalen.
U beslist
U beslist zelf of u het versterken en isoleren tegelijk wilt uitvoeren. We isoleren alleen als u dat wilt. Zijn de kosten voor de isolatie- en ventilatiemaatregelen hoger dan 40.000 euro? Dan bepaalt u welke maatregelen u wel of niet wilt laten uitvoeren. U kunt er ook voor kiezen om zelf bij te betalen om alle maatregelen uit te voeren.
Wilt u uw woning niet tegelijk laten isoleren en versterken? Dan kunt u later zelf subsidie aanvragen en uw woning zelf laten isoleren. De subsidie is vanaf september 2025 aan te vragen bij Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), afhankelijk van de postcode waar u woont. Kiest u ervoor om maar een deel van de isolatiemaatregelen tegelijk met de versterking uit te voeren? Dan kunt u met de subsidie via SNN later zelf uw woning verder laten isoleren tot de standaard voor woningisolatie. NCG informeert SNN over welke isolatie- en ventilatiemaatregelen en kosten u al vergoed heeft gekregen.
Aardgasvrij maken van uw woning
Na het isoleren kunt u misschien zelf de stap nemen om uw woning aardgasvrij te maken. Bijvoorbeeld door het installeren van een warmtepomp. U mag dit ook tegelijk met de versterking laten doen. Dit is een koppelkans. Zo heeft u maar één keer last van het werk. De kosten daarvoor betaalt u zelf. Kiest u ervoor om het systeem waarmee u uw woning verwarmt aan te passen? Let dan op of uw woning ingrijpend wordt verbouwd. Dan bent u namelijk verplicht om hernieuwbare energie op te wekken. Denk aan energie uit wind, waterkracht of zon. Voor meer informatie kunt u terecht bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) of uw energieadviseur.
Om rekening mee te houden
Passen we isolerende maatregelen toe in uw woning? Dan leggen we u uit wat de gevolgen kunnen zijn van het isoleren van uw woning. Zo moet u een geïsoleerde woning goed ventileren. En u moet er rekening mee houden dat bij een hittegolf de warmte langer in uw woning blijft. Het isoleren van de buitenmuren en het dak van een woning gebeurt in de meeste gevallen aan de binnenkant. Dat betekent dat uw woning van binnen iets kleiner kan worden. Kiest u ervoor om de isolerende maatregelen mee te nemen tijdens de versterking? Dan kiest u ook voor dit mogelijke nadeel.
Bouwkundig adviseur inschakelen
Tijdens de versterking komt er veel op u af. U kunt op kosten van NCG een onafhankelijke bouwadviseur inschakelen. Een bouwadviseur kan u helpen met het maken van keuzes voor de versterking. Ook kan de bouwadviseur u ondersteunen bij het voeren van gesprekken met NCG.
Meer informatie
Heeft u vragen? Of wilt u graag meer uitleg? Bel of mail dan met uw bewonersbegeleider of projectleider. U mag ons ook bellen via telefoonnummer 088 041 44 77. Of mailen naar info@nationaalcoordinatorgroningen.nl. U bereikt ons op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.
Laatste update: 16-04-2025